fbpx

Time-out
in Scotland's last wilderness

Reset to reconnect…

Wat

In de ratrace die het leven soms kan zijn, kunnen we het gevoel krijgen dat we onszelf wat kwijt geraken. De dingen ‘kloppen’ precies minder. In de bergen, weg van alle afleiding, kom je in aanraking met je eigen wegwijzers, grenzen, verbondenheid.  Jezelf zijn in plaats van voorbijsteken

Deze reis is zowel outdoor als indoor, waarbij het fysieke en het mentale samengaan. Ofwel: een tocht naar buiten om naar binnen te keren, of naar binnen keren door naar buiten te gaan. Het is maar hoe je het bekijkt.

Persoonlijke groei

Aanpak

In de bergen heb je enkel het essentiële nodig. Hetgeen wat overblijft na (onbewust) meegesleepte ballast of afschermingsmechanismen. We onderzoeken een aantal ‘harnassen’ die ons in bedwang houden om te leven vanuit wie we zijn: perfectionisme, zelfverdoving en wantrouwen tegenover geluk,

Tijdens en na het wandelen wisselen we ervaringen uit. Gerichte oefeningen brengen ons dichter bij innerlijke rust. Aandacht voor onze ademhaling zorgt letterlijk voor luchtigheid en zuurstof.  Het zijn dingen die je terug opladen, je enthousiasme prikkelen en die je dagelijks ook thuis kunt doen. Elk moment opnieuw.

Waar

Het canvas van onze tocht is de westkust van Schotland(*), befaamd vanwege zijn ruwe onherbergzaamheid en spectaculaire landschappen. Vlak naast het bekende “Isle of Skye” ligt de laatste grote wildernis van Schotland: de Knoydart Peninsula.
We gaan “off the grid” en verkennen al wandelend, met tent en rugzak, het oerlandschap van de westelijke Highlands. Grote “loch’s”, smaragdgroene valleien, ruwe bergkammen, een “bothy” in de baai van een fjord en finish in “the most remote pub in Scotland” waarna een klein bootje ons terug naar de beschaving brengt.

(*) In functie van de coronamaatregelen kunnen we onze bestemming aanpassen. Het concept blijft echter hetzelfde.
retraite bergen

Begeleiding

Berggids instructuur Dieter Van Holder

Dieter Van Holder (1985) is een ervaren en gediplomeerd gids-instructeur met een uitgebreid palmares. Als UIMLA International Mountain Leader is hij het jaar door met gasten onderweg. Dankzij zijn ervaring slaagt hij er telkens weer in om toplocaties te ontsluiten. Ook dit gebied heeft hij al meermaals herontdekt en blijft hem steeds opnieuw raken.  Met Dieter op reis gaan staat garant voor een onvergetelijke tocht waarbij hij rekening houdt met de groep en de omstandigheden van de omgeving.

Dieter behaalde ook Fjalla (“berg”) en Jökla (“gletsjer”) certificaten van de Association of Icelandic Mountain Guides, NOLS Wilderness First Responder en UIAA Instructor Mountain Walking & Trekking (zomer & winter).


Jessie Meirlaen
(1986) is inspirerend coach, trainer en loopbaanbegeleidster en werkte jarenlang als docent talentontwikkeling. In haar praktijk begeleidt ze mensen die ergens vast zitten. Dit doet ze middels persoonlijke afstemming waarbij ze niets aan het toeval overlaat. Ze vertrekt telkens vanuit mindfulness en het inspirerend coachen waarin waardering, uitdaging en betrokken confrontatie centraal staan.

In deze reis valt haar passie voor het coachen samen met die voor de bergen, een kader dat zich door niets anders laat vervangen en ze graag betrekt in haar begeleiding.

 

Praktisch

We reizen bewust met een kleine groep van 6 deelnemers voor optimale begeleiding en afstemming.
Data: voorjaar 2022 => Schrijf je onderaan deze pagina in om als eerste op de hoogte te worden gehouden.

Inbegrepen

Niet inbegrepen

Time-out Schotland

Groepsreis Schotland
Bergen

Veelgestelde vragen

We hiken op paden of padloos terrein waarbij geen technisch materiaal nodig is. De ondergrond kan ruw zijn (losse stenen, blokken, wortels…) en af en toe is het flink stijgen & dalen. Dieter voelt aan waar het evenwicht ligt tussen wat kan en wat moet en stuurt bij. We zijn daar voor een beleving, niet om een in steen gebeitelde route af te werken. Net in die flexibiliteit maakt Dieter het verschil.

Tijdens de tocht stappen we zo’n 6 à 8 uur per dag en draag je een rugzak van ongeveer 15 kg. Na een stapdag zetten we onze tent op en halen we ons kookgerief boven. Ook is er tijd voor reflectie en ontspanning. Voor dat laatste krijg je de nodige omkadering van Jessie.

Soms zijn we het contact met onszelf wat kwijt. Daarom nemen we je mee naar een ruwe en pure bergomgeving om drie dagen lang op tocht te gaan in een radicaal andere setting. Weg van alle impulsen, weg uit de normale omgeving, samen met een handvol gelijkgezinden. Je krijgt opdrachten die je in groep of alleen kunt doen. Soms word je ook op dit vlak uit je comfortzone gehaald, maar altijd met als doel om jouw persoonlijke groei te stimuleren. Ook voor een individueel gesprek kun je bij Jessie terecht.

Wil je voor en/of na de reis verder aan de slag? Dan kun je kiezen voor een aanvullend coachingtraject of loopbaanbegeleiding. Dit is volledig op maat afgestemd. Vraag hiervoor gerust meer info bij Jessie.

Tijdens de tocht is er geen bereik. Je smartphone laat je achter op een veilige plaats. Begint het al te jeuken? Dan is dit een extra signaal om mee te gaan! Mails, sociale media, virtuele vergaderingen,… neem je niet mee in je rugzak. Niet voor niets bestaat het gezegde: ‘There is no wifi in the mountains, but you will find a better connection.’ Helderheid en creativiteit borrelen vaak op tijdens onverwachte momenten, wanneer focus en rust elkaar afwisselen. Net hiervoor maken we ruimte.

Wel is er een satelliettelefoon mee voor noodgevallen.

Kwalitatief materiaal is essentieel in de bergen. Het is de basis van je veiligheid en comfort. De meeste mensen hebben de hoofdzaken al in huis en duurdere items zijn zo goed als altijd te huren. Om je draagcomfort te maximaliseren is het erg belangrijk dat je niet minder, maar ook zeker niet meer meeneemt dan we aanraden. We bezorgen op voorhand een specifieke bagagelijst die we samen overlopen.

In het algemeen bestaat je bagage uit 1 grote trekkingrugzak die je tijdens de tocht draagt + 1 kleine tas handbagage waarin je een verse set kleren etc. kan achterlaten. Bij vertrek wordt deze handbagage naar het hotel gebracht waar ze bij aankomst op je zal wachten.

Ja. Net zoals bij alles in het leven, is het ook in een bergomgeving nooit mogelijk om alle risico uit te sluiten. We doen niets dat niet redelijkerwijs onder bergwandelen valt, maar we gaan weg van de bewoonde wereld en ook het weer is niet te voorspellen.

Reisbijstandsverzekering is verplicht met dekking voor outdoor vakanties en redding- en repatriëringskosten. Er zijn verschillende makelaars die kortlopende verzekeringen aanbieden. Als je lid bent van de Klim- en bergsportfederatie, ben je hiervoor automatisch een jaar lang verzekerd.

Indien wij als organisatie door de Coronamaatregelen de reis moeten annuleren, wordt de reis volledig terugbetaald. Indien je zelf (door ziekte) niet kunt deelnemen, is er geen terugbetaling. Hiervoor is het nemen van een annuleringsverzekering aan te raden.

Ervaringen van deelnemers

Dieter is niet zomaar een gids en organisator. Welk soort trail je met hem ook stapt, zijn persoonlijke en professionele aanwezigheid zorgt voor een veilige omgeving die je aanmoedigt om je grenzen te verleggen. Zijn communicatiestijl maakt dat iedereen zich gelijkwaardig voelt ten opzichte van de andere deelnemers. Of je nu de snelste of de traagste bent, hij moedigt je aan en geeft je tegelijk ook de ruimte voor je eigen proces. Als kers op de taart zorgt zijn zin voor humor dat je nog meer van het moment geniet.
Saskia
Interim Manager
Ik voelde ik dat ik minder en minder mezelf kon zijn en wilde nadenken over hoe ik dat kon veranderen, maar bleef wat in cirkeltjes draaien. Daarom ging ik op zoek naar een coach die persoonlijk werkt en zich afstemt op mijn situatie. Nu weet ik waarin ik goed ben en welke richting ik wil inslaan. Ik heb mezelf weer gevonden en geloof ook weer in mezelf. Ik heb helderheid gekregen, een visie in plaats van het “te veel te druk” te hebben. De coaching heeft ook veel meer opgebracht op persoonlijk vlak, wat toekomstgericht nuttiger is dan enkel 1 situatie te veranderen. Het heeft mijn verwachtingen fel overtroffen!
Celina
HR recruiter
De tocht in de Cairngorms was fantastisch! Elke dag werd anders benaderd. Dieter hield rekening met het weer, het terrein en het vermogen van de groep. Dit alles werd snel en professioneel aangepakt zodat de groep verzekerd werd van een veilige, leuke en onvergetelijke ervaring.
Thomas
Fotograaf
Wat me vooral bijblijft van de loopbaancoaching, is dat het niet enkel effect heeft op professioneel vlak, maar ik ook mezelf beter heb leren kennen. Het heeft mij anders doen denken en meer doen stilstaan bij soms kleine dingen, waardoor ik in gang schoot. Ik ben uit een routine gekomen die me vasthield op een plek waarvan ik niet wist hoe ik er kon uitgeraken. Jessie haar persoonlijke, vakkundige aanpak is tegelijk mild en confronterend. In het begin was ik wat sceptisch, maar de gesprekken en de opdrachten brachten me – soms vreemd genoeg – duidelijkheid over wat ik wilde en hoe ik het kon aanpakken. Ik zet nu stappen die ik voordien lange tijd niet heb gedurfd. De aanpak werkt!
Bart
Accountant

Interesse?

Lijkt dit iets voor jou en
wil je als eerste op de hoogte worden gebracht
van onze eerstvolgende reis?
Laat dan hiernaast je gegevens achter.